Carla Nederbragt

Carla Nederbragt (Breda, 1971) raakt steeds weer geïnspireerd door de complexiteit van de veelzijdige mens, weerspiegeld in dagelijkse situaties. In al het kleine ziet ze het grote. Haar werk is als een constant onderzoek naar een ‘verhouden tot’, naar ‘ik en de ander’, ‘ik in de wereld’, ‘mijn ruimte in het geheel’ en vormen van communicatie. Carla probeert steeds te begrijpen hoe het werkt tussen mensen en waar het in de kern om gaat.

Humor ziet ze daarbij zeker niet over het hoofd. Ook de verbinding mens en dier neemt ze in haar ‘onderzoeken’ mee. Menselijk dier versus dierlijk mens.

Figuratie is voor Carla een manier om een verhaal te vertellen, mijn verhaal….wat ook ieders verhaal kan zijn of kan worden. Dit verhaal neemt een belangrijke plaats in, maar is nooit helemaal duidelijk. Ieder kijkt met zijn eigen bagage en niemand is elke dag hetzelfde. Het beeld roept vragen op. Door ruimte te laten, ontstaan er weer andere verhalen, omdat we ook allemaal anders zijn, in één schilderij zitten vele andere. Ik geef, in het beeld, het verhaal niet te letterlijk, zodat er veel ruimte open blijft voor de toeschouwer om er zijn of haar eigen verhaal in te zien. Het oproepen van verhalen vind ik belangrijk omdat ik denk dat verhalen vertellen een belangrijk deel is van ons zijn.

Carla volgde van 1991 tot 1998 de opleiding Illustratie op de kunstacademie ARTEZ in Kampen, nu Zwolle. Na haar studie volgde een lange omzwerving langs werken als beeldend kunstenaar, werken in de gehandicaptenzorg en uiteindelijk het moederschap. In 2016 liet ze het werk in de zorg los om zich volledig tot de kunst te richten.

“Ik voel me vaak een buitenstaander. Ik

observeer graag het leven om me heen.

Tegelijk ben ik deelnemer. Ik wil graag

begrijpen hoe mens en maatschappij in

elkaar zit. Dat probeer ik met een open

blik. Ik zoek liever het ‘lichte’ om het

‘zware’ te kunnen dragen.

Creëren helpt mij om steeds bij een balans

van zwaarte en licht te komen. Ik denk dat

mijn werk daar een mooie afspiegeling van

is.”

Carla Nederbragt

Voor deze expositie in rijksmonument Huize Borro en het Genietcafe heb ik bewust wat minder ‘zwaar’ werk uitgekozen. Dat leek me wat gepaster. Nieuwsgierig geworden? Kijk dan op:

www.carlanederbragt.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *